poniedziałek, 1 grudnia 2014

Z cyklu-Dowiedz się więcej: Kasze, ryż, rośliny strączkowe

KASZE
Są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, białka roślinnego, witamin z grupy B oraz magnezu, selenu, żelaza i wapnia.

Kasza jaglana-z ziarna prosa, polecana alergikom, działa przeciwgrzybiczno, ma właściwości oczyszczające, pomaga w problemach z trawieniem, bogata w żelazo
 i krzem.

Kasza gryczana-z nasion gryki, jest bogata w białko
 i składniki mineralne, oczyszcza jelita, pobudza przemianę materii, neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów.

Pęczak-jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia, zawiera dużo błonnika, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, jednak jest ciężkostrawny

Żelazo zawarte w kaszach jest gorzej przyswajalne niż to, które występuje  w mięsie, ale za to kasze są mniej kaloryczne i nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych. Wchłanianie żelaza poprawia witamina C, dlatego potrawy z kaszą najlepiej jeść z dodatkiem np. surówki z kiszonej kapusty, ze szpinakiem czy brokułów
Nieco mniej składników odżywczych mają kasze łamane:

Kasza jęczmienna-kasza perłowa (mazurska)
 i łamana, mają działanie moczopędne, przeciwdziałają zaparciom, lekko chłodzą organizm

Kasza kukurydziana-zawiera beta-karoten, który niszczy wolne rodniki i nadaje skórze brzoskwiniowy odcień

Kasza manna (grysik)- wyróżnia się dużą zawartością jodu i skrobi oraz błonnika, jest lekkostrawna. (Gotowe kaszki zawierają oleje roślinne, cukier i aromaty)


Kasza kuskus-powstaje z twardej pszenicy durum, , jest lekkostrawna i sycąca, ale brak
w  niej błonnika, ma mniej minerałów niż inne kasze

RYŻ
To drugie po pszenicy najczęściej uprawiane zboże.

Zawiera witaminy z grupy B, białko, sole mineralne.

Zarówno biały ryz, jak i brązowy dostarczają organizmowi Wit. A, C i E.
Ryż biały zawiera większą ilość kwasu foliowego i żelaza. Natomiast brązowy jest bogatszy w magnez i selen.

Wafle ryżowe mogą posłużyć jako wartościowa, pełnoziarnista przekąska, bowiem zawierają wiele witamin i minerałów oraz cenny błonnik. Podczas ich  produkcji nie stosuje się dodatkowych ulepszaczy. Nie są też  potrzebne  żadne konserwanty, ponieważ sam proces wypieku zapewnia utrzymanie  świeżości  przez długi czas.

Rośliny strączkowe
To groch, fasola, ciecierzyca, soja, soczewica, bób.

Zawierają dużo białka.

Odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, dostarczają sporo magnezu, potasu, fosforu, żelaza.

Gotowanie warzyw strączkowych z nasionami kopru włoskiego lub kminku oraz dodawanie do nich ziół bazylii, majeranku, oregano pomaga uniknąć gazów i ułatwia trawienie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz