środa, 26 listopada 2014

Dom chleba

Jak już zbudowaliśmy dom, to należy teraz upiec chleb...
zaraz, zaraz....
ale jak powstaje chleb?


Zacznijmy od ziarenka...jest kilka rodzajów zbóż: pszenica, żyto, kukurydza, owies. Z nich powstaje m.in. to, co najczęściej jemy: chleb pszenno-żytni, pszenne bułeczki, płatki kukurydziane, płatki owsiane na mleku.
Najzdrowsze jest pieczywo z pełnoziarnistej mąki. Zobaczmy, dotknijmy czym różni się ona od mąki pszennej.


Jak wygląda, jak pachnie ciasto przygotowane z pełnoziarnistej mąki?


A teraz bierzemy się do pracy i wyrabiamy... bułeczki. 



i dekorujemy: słonecznikiem, pestkami dyni, makiem, sezamem, siemieniem lnianym.






i do pieca...

Z naszych bułeczek w szybkim tempie zostały tylko okruszki. I wcale nam nie przeszkadzało to, że było to ciemne pieczywo. A jak smakowało :)




Autorką większości zdjęć jest Paulinka z grupy Pszczółek. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz