WĘGLOWODANY
to paliwo dla organizmu, podstawowe źródło energii.
Pozwalają skakać, biegać, myśleć, uczyć się, cieszyć, spacerować. Dzięki nim mózg i mięśnie pracują na pełnych obrotach, a produkcja serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, utrzymuje się na zadowalającym poziomie.
Właśnie dlatego przyjmuje się, że węglowodany powinny stanowić główne źródło energii w ciągu dnia. Dla dzieci zalecane jest 5 porcji.
Istnieją dwa rodzaje węglowodanów: proste i złożone.
WĘGLOWODANY PROSTE (cukry proste)
to grupa związków z których najbardziej znane są : glukoza i fruktoza.
Glukoza w stanie naturalnym występuje w miodzie,
owcach (np. winogronach) i sokach owocowych.
Fruktoza w naturalnej postaci też występuje w owocach
świeżych i suszonych), miodzie naturalnym i nektarze kwiatów. W dużo mniejszych ilościach występuje również w kukurydzy, słodkich ziemniakach i zielonym groszku.
świeżych i suszonych), miodzie naturalnym i nektarze kwiatów. W dużo mniejszych ilościach występuje również w kukurydzy, słodkich ziemniakach i zielonym groszku.
Niestety jest ona często dodawana przemysłowo do produkcji wielu napojów gazowanych, wód smakowych, dżemów, ciast, słodyczy, słodkich jogurtów i serków, a nawet pieczywa (na etykiecie trzeba jej szukać pod nazwą syrop glukozowo-fruktozowy i skrobia kukurydziana).
Fruktoza sprzyja otyłości i próchnicy zębów .
Węglowodany proste rozkładają się szybko i gwałtownie zwiększają poziom glukozy we krwi.
Ich duże spożywanie powoduje dalsze nadmierne spożywanie pokarmów, bo człowiek ciągle czuje się głodny.
Należy unikać lub ograniczyć spożywanie:
a) Produktów z białej mąki
b) Białego pieczywa
c) Ciastek
d) Słodkich bułek
Owoce o wysokiej zawartości cukru:
-banany -melony
-wiśnie -ananasy
-winogrona -arbuz
-jabłka
-pomarańcze
Owoce o niskiej zawartości cukru:
-morele -brzoskwinie
-truskawki -śliwki
-maliny -figi
-awokado -jeżyny
-grejpfruty
WĘGLOWODANY ZŁOŻONE są wolniej przyswajane, zapewniają regularnie uwalnianą korzystną dawkę energii, wchłaniane stopniowo.
Występują w pełnoziarnistych produktach zbożowych:
-pieczywo -kasze
-makarony -ziemniaki
-płatki -orzechy
-brązowy ryż -kukurydza
-rośliny strączkowe
Produkty zbożowe to źródło bezcennej energii, którą organizm wykorzystuje do pracy mózgu, oddychania, pracy serca, tzw. podstawowej przemiany materii oraz aktywności fizycznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz