środa, 26 listopada 2014

Z cyklu-Dowiedz się więcej: BŁONNIK

BŁONNIK

Ø  ™ zapobiega cukrzycy – częściowo łączy się z glukozą, ą a ta jest wraz z nim usuwana z organizmu. W efekcie do krwi trafiają mniejsze dawki cukru z pożywienia.
Ø  ™ chroni przed nowotworami układu pokarmowego - usuwa z przewodu pokarmowego substancje rakotwórcze,
Ø  ™ wspomaga układ krążenia-obniża poziom  złego cholesterolu (LDL) we krwi o kilka procent.
Normy dziennego spożycia:
dla dzieci w wieku 3-6 lat  zalecana dawka to 10-14 g
dla dzieci w wieku 7-12 lat  zalecana dawka to 16-19 g
dorośli-25 g

Ilość błonnika w 100 g produktu:
Otręby pszenne 42, 0 g
Fasola czerwona przed ugotowaniem 25,0
Wiórki kokosowe 23,5
Migdały 12,9
Chleb żytni pełnoziarnisty  9,1

Nasiona sezamu 9,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz