BIAŁKA
-są podstawową składową każdego organu, hormonów, enzymów. Bez białka nie ma odporności, ładnych zębów, stabilnych kości, dobrego nastroju.
W planowaniu diety nie należy jednak przekraczać wartości uśrednionej 15% energii z białka zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
Przedszkolaki powinny spożywać 55 g na dobę.
Dobrym źródłem białka są te pochodzenia zwierzęcego: jaja, mleko, produkty mleczne, mięso oraz białka pochodzenia roślinnego – nasiona strączkowe, w tym soi, orzechów, migdałów, ziaren słonecznika.
TŁUSZCZE
są źródłem niezbędnych do życia składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega 6 i omega 3 oraz źródłem witamin rozpuszczanych w tłuszczach (A, D, E i K).
W codziennej diecie tłuszcze powinny pokrywać 25-30 % zapotrzebowania energetycznego.
Z diety trzeba eliminować tłuszcze znajdujące się w czerwonym mięsie, smalcu, maśle, słoninie. Ich nadmiar powoli zabija: prowadzi do schorzeń wątroby, miażdżycy czy cukrzycy.
W przypadku masła eliminacja z diety jest jednak niewskazana w przypadku najmłodszych.
To z wiekiem ono szkodzi. Dzieci do końca drugiego roku życia powinny je jeść regularnie, tłuszcz zawarty w maśle, tzw. dobry cholesterol jest bezwzględnie konieczny, by układ nerwowy malucha prawidłowo dojrzewał.
W DOBRE tłuszcze obfitują morskie ryby,
sporo ich w olejach roślinnych z nasion
i orzechów.
Wg zaleceń dzieci 4-6 letnie powinny jeść
3 porcje dziennie.(za porcję trzeba brać 1 łyżkę masła lub łyżkę oleju, ok.100 g ryby)
3 porcje dziennie.(za porcję trzeba brać 1 łyżkę masła lub łyżkę oleju, ok.100 g ryby)
Unikać należy:
olejów, które występują w margarynach, frytkach, chipsach, ciastkach, przypalonych lub smażonych
potrawach.
ZBOŻA
Pszenica-aż 60 % jej składu stanowią cukry, pożywne białko 20 %, czyli 80% to śmieci, a 20 % jedzenia
Żyto-bogate w potas, wapń, cynk, miedź
Owies-zawiera sporo witaminy E, wapnia, miedzi, witaminy z grupy B, obfituje w błonnik rozpuszczalny, sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność
Jęczmień- zawiera 5 razy więcej razy żelaza, 25 razy więcej potasu i ponad 35 razy więcej wapnia niż taka sama ilość pszenicy . stanowi podstawę kasz: pęczak, perłowej, łamanej.
Proso-jest źródłem skrobi, Wit. z grupy B, minerałów.
Dla człowieka najlepsza jest lekkostrawna kasza jaglana.
Dla człowieka najlepsza jest lekkostrawna kasza jaglana.
Innymi zbożami są:
Orkisz, amarantus, sorgo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz